Alexa recomandă: broccoli – leguma-minune

alexa-recomanda-broccoli-leguma-minune

Broccoli este o legumă din familia cruciferelor, asemănătoare cu conopida, dar cu o inflorescență mai puțin compactă. Este o sursă importantă de vitamine, nutrienți, glucide, și săruri minerale.

Broccoli este bogat în sulforafan, care ajută la stimularea producției de enzime, cu rol de detoxifiere. Acest fapt duce la scăderea riscului de dezvoltarea a cancerului. De asemenea, protejează împotriva ulcerului cauzat de Helicobacter Pylori. Conținutul ridicat de vitamina C și beta-caroten oferă protecție împotriva cataractei și ajută memoria. Broccoli, de asemenea, luptă împotriva colesterolului rău și împotriva diabetului. Are efecte antivirale și antibiotice grație conținutului de sulf și poate regla tensiunea arterială.

Vitamina K, întâlnită în puține alimente, ajută la îmbunătățirea circulației sanguine. Există numeroase studii pe această temă, studii care atestă realele beneficii ale plantei, printre acestea numărându-se: protejarea cartilajelor (prin blocarea moleculei responsabile de inflamația locală), reducerea efectelor nocive ale razelor ultraviolete, reducerea riscului de cancer al vezicii urinare, detoxifierea ficatului etc.

Îl recunoști după culoarea verde, aspectul asemănător, dar cu o inflorescența mai răsfirată decât a conopidei. Când cumperi, ar trebui să eviți plantele care au culoarea verde deschis sau gălbui, acest lucru semnificând un conținut mai scăzut de glucide și vitamine. Orientează-te spre cele de culoare verde închis sau mov-albăstrui și fără flori. Broccoli crescut în natură poate fi cumpărat proaspăt, de regulă, în perioada iulie-octombrie.

Pentru a fi gătit, se spală și se taie în cubulețe mici. Tulpina este foarte bogată în fibre și poate fi consumată fiartă. Pus la frigider, în pungi de hârtie, broccoli își poate păstra proprietățile.

Deși multe persoane nu agreează gustul, broccoli poate fi preparat în multe feluri pentru un gust delicios. Spre exemplu, îl poți prepara cu somon, cu pui și lămâie, cu spaghete și usturoi, cu omletă cu ciuperci, cu sos alb sau în paste.

0 Comments
Share

admin

Scrie un comentariu:

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate. *