Alexa recomandă – folosirea aparatului de aerosoli acasă

alexa-recomanda-folosirea-aparatului-de-aerosoli-acasa

Aparatul de aerosoli, cunoscut și ca nebulizator, este utilizat pentru administrarea medicamentelor pe căile respiratorii sau pentru umidificarea secrețiilor, fără medicamente. Este ideal pentru tratarea infecțiilor respiratorii, în special la copiii mici și preșcolari; medicamentele nu pătrund în cantități mari în organism, ci ajung direct în căile respiratorii, unde acționează.

Ce este aerosolul? Aerosolul este o particulă fină de substanță lichidă sau solidă, aflată în dispersie într-un mediu gazos, care, inhalată, ajunge direct în plămâni. Avantajul terapiei cu aerosoli este folosirea unor cantități mici de medicament, medicament care rămâne în starea originală de agregare, nu se transformă în aburi. Nefolosind căldură, nu modifică medicamentele, rezultatul nebulizatorului seamănă cu „o ceață” care urmează a fi inhalată. Acest proces este mult mai dificil în cazul copiilor decât în cazul adulților.

Iată ce sfaturi avem pentru a folosirea corectă a acestuia:

  1. Ajută-l pe cel mic să înțeleagă – în timpul utilizării, aparatul de aerosoli produce sunete care îl pot speria pe copilul tău. Explică-i care este scopul acestuia; deși este mic și crezi că nu ar putea înțelege prea multe, tonul tău îl poate ajuta să se calmeze și să se relaxeze. Plânsul nu ajută la inhalarea medicamentului, contrar credinței comune. Când copilul plânge, se realizează mai multe sesiuni de expirație prelungită și inspirație scurtă, ceea ce nu ajută deloc în tratamentul cu aerosoli.
  2. Optează pentru un aparat cu design prietenos – aparatele în formă de maimuță, pinguin, dinozaur sau camion sunt pe placul copiilor și stimulează plăcerea de a le folosi. Cu îngrijire și utilizare adecvată, aparatul va conferi un tratament de încredere pe o perioadă lungă de timp.
  3. Folosește aparatul potrivit – există nebulizatoare cu mască sau cu piesă de gură. Cele cu piesă de gură nu sunt indicate pentru copiii cu vârste mici deoarece aceștia nu stăpânesc prea bine respiratul pe gură și, astfel, nu vor inhala cantitatea corespunzătoare de medicament. Masca acoperă nasul și gura și înlesnește administrarea. Pentru a nu-l speria pe cel mic, îl poți învăța să își pună singur masca și o poți asocia cu o activitate pe care el o îndrăgește. În timpul desenului preferat, îl poți ajuta să devină un „supererou” cu masca sa medicală.
  4. Utilizează-l corect – singura modalitate care garantează administrarea completă a medicamentului este utilizarea optimă. Poți crede că lipirea măștii de față nu este obligatorie, însă te înșeli; dacă folosești masca la 1 cm depărtare, se pot pierde 50% din substanțele active, iar dacă o îndepărtezi mai mult, cantitatea de substanțe risipite crește.
  5. Fă din terapia cu aerosoli o rutină – cel mic va ști când și la ce să se aștepte și nu va mai fi speriat pentru că nu cunoaște procedeul. Încurajează-l să respire profund și rar, prezintă-i utilitatea aparatului, fii alături de el și susține-l.
  6. Igienizează aparatul – utilizarea „neigienică” a aparatului poate duce la o infecție bacteriană, iar acesta nu este deloc rezultatul pe care ți-l dorești. Spală-te pe mâini înainte de utilizare, folosește instrumente de dozare sterile și curăță cu apă caldă și săpun masca și cupa pentru medicamente. În plus, o dată pe săptămână, se recomandă dezinfectarea echipamentului.

Cum aleg cel mai bun aparat? În acest punct, trebuie să ții cont de câteva caracteristici;

  • funcționarea: pentru acasă, se recomandă un aparat cu flux continuu, fără pauze;
  • utilizarea: este necesar să îl poți folosi ușor, mai ales în cazul celor mici;
  • prețul: alege un preț rezonabil. Aparatul, oricât de performant ar fi, se poate strica. Ai nevoie de service și de consumabile accesibile ca preț;
  • curățare: aparatul ideal se curăță și se sterilizează ușor;
  • nivelul de zgomot: dacă alegi un aparat prea zgomotos, riști să îl sperii pe cel mic.

Atenție: apelează la medic înainte de a începe un tratament cu aersoli. Medicul este singurul în măsură să îți recomande medicamentul corespunzător afecțiunii de care suferi tu sau copilul tău și te poate ajuta și în alegerea aparatului potrivit.

0 Comments
Share

admin

Scrie un comentariu:

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate. *