Alexa recomandă – soluții împotriva tartrului

alexa-recomanda-solutii-impotriva-tartrului

Tartrul reprezintă depozitul neplăcut de pe suprafața dinților. Depunerea bacteriilor duce la formarea plăcii bacteriene, care duce la formarea tartrului. Tartul este responsabil pentru respirația urât mirositoare, în ciuda periajului regulat, pentru dinții mobili și pentru retracția gingivală.

Formarea tartrului este un întreg proces, care are la bază obiceiuri precum: consumul de zahăr, spălatul pe dinți de mai puțin de 2 ori pe zi, poziția atipică a dinților.

Periajul dinților trebuie făcut în mod regulat, de 2 ori pe zi. Prevenția plăcii bacteriene este cea mai bună soluție împotriva tartrului. Placa bacteriană se depune în mod constant pe dinți, imediat după igienizare. Depunerea stratului și îngroșarea acestuia nu poate fi oprită, însă putem încetini acest proces prin periajul regulat. Uneori, este mai dificil de realizat deoarece periuța nu elimină la fel de eficient bacteriile de pe toate suprafețele. Partea interioară a dinților este mai greu accesibilă, la fel ca și părțile laterale sau dinții care nu au o poziție conformă. Singura metodă de eliminare completă a plăcii bacteriene este periajul profesional, la fel ca și detartrajul, care poate fi făcute doar de către stomatolog.

Igienizarea dinților este un proces nechirurgical ce are ca scop eliminarea plăcii bacteriene și a tartrului supra și sub-gingival. Aceasta începe de acasă, prin periaj, folosirea aței dentare, a apei de gură sau a dușurilor bucale. Se continuă, apoi, în cabinet, prin detrartraj, lustruirea dinților sau curățarea în profunzime.

Periajul are o importanță ridicată. Obligatoriu, este să ne periem dinții seara, după ultima masă, pentru a elimina bacteriile. În caz contrar, se va dezvolta flora microbiană din cauza umidității crescute, a lipsei de oxigen și a repausului din timpul nopții. Completarea cu folosirea apei de gură duce la o igienizare completă, prin eliminarea bacteriilor de pe partea interioară a obrajilor. Periajul de dimineață are efectul unui masaj stimulator al circulației.

Alimentația echilibrată influențează sănătatea dentară. Consumul de minim 2 litri de lichide ajută la menținerea umidității cavității bucale și la eliminarea rapidă a bacteriilor de la nivelul gurii. Consumarea alimentelor de la baza piramidei nutriționale (cereale integrale, fructe, legume, proteine slabe) au un impact negativ redus considerabil asupra danturii, în comparație cu alimentele procesate.

Cele mai bune alimente sunt:

  • merele și morcovii, care dislocă placa dentară,
  • perele și fructele guava, care stimulează producția de salivă (ajută la eliminarea resturilor și reduc impactul acizilor asupra dinților),
  • semințele de susan ajută la eliminarea plăcii dentare,
  • ciupercile împiedică producția bacteriilor în gură,
  • ceapa omoară bacteriile care duc la căderea dinților,
  • ananasul are rol de albire a dinților,
  • busuiocul acționează ca un antibiotic natural, omorând bacteriile.

Alimentele care au un impact negativ asupra danturii tale sunt:

  • cafeaua, ceaiul negru, vinul roșu, fructele de pădure pătează dinții și afectează smalțul, creând pori și făcându-l mai ușor de pătat,
  • sfecla roșie și curry duc și ele la pătarea dinților,
  • băuturie carbogazoase – acidul afectează smalțul, iar zahărul duce la distrugerea acestora,
  • murăturile și sosurile atacă smalțul și înlătură stratul lucios al dinților,
  • alcoolul duce la formarea cariilor.

Dacă tartrul nu este îndepărtat periodic, afectează gingia și țesuturile de susținere a dinților. Acesta devine poros și se comportă ca un burete ce atrage placa bacteriană. Tartrul poate duce la complicații: gingivită sau parodontoză.

0 Comments
Share

admin

Scrie un comentariu:

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate. *