Cauze ale oboselii

cauze-ale-oboselii

Multe persoane se plâng de oboseală, lucru care poate afecta semnificativ calitatea vieții. Lipsa somnului nu este singura cauză, uneori, în spatele oboselii, se poate ascunde o boală.

Oboseala este mecanismul prin care corpul face față suprasolicitării. În timpul somnului, corpul își recapătă energia de care avem nevoie pentru a ne continua activitatea. În acest caz, oboseala este un fenomen normal. Cu toții suntem obosiți, dar această stare dispare după odihnă și somn.

Oboseala poate fi fizică (ne pune în incapacitatea de a realiza sarcini care presupun activitate fizică) sau psihică (dificultăți de concentrare, memorare și instabilitate emoțională).

Cauze ale oboselii:

  1. Sindromul de oboseală cronică – tulburare caracterizată de oboseală cronică, fără vreo cauză aparentă, însoțită de dificultăți cognitive. Se poate manifesta prin senzație de epuizare, chiar și după activități de intensitate mică, declin cognitiv, somn neodihnitor, dificultatea de a sta în picioare, dureri de cap, dureri de gât, dureri musculare etc.
  2. Oboseala cronică idiopată este oboseala cronică fără o cauză cunoscută, cu simptome asemănătoare cu cele ale oboselii cronice.
  3. Fibromilagia – suferință non-inflamatorie caracterizată prin durere difuză, larg răspândită, rigiditate și oboseală. Cauza acesteia se consideră a fi psihogenică sau psihosomatică întrucât nu au fost găsite anormalități fizice, iar analizele de laborator prezentau valori normale. Oboseala este un simptom universal al fibromilagiei.
  4. Anemia – deficit de celule roșii ale sângelui. Pacienții cu anemie suferă deseori de oboseală și lipsă de energie. Anemia feriprivă (deficit de fier) este cea mai întâlnită formă de anemie.
  5. Hipotiroidismul – deficit de hormoni tiroidieni. Glanda tiroidă nu produce cantitatea suficientă de hormoni care au rolul de a regla modul în care organismul consumă energia. Femeile în vârstă sunt cele mai vulnerabile în acest sens.
  6. Diabetul zaharat – deficiența pancreasului de a secreta suficientă insulină pentru a metaboliza zaharurile și amidonul. Persoanele cu diabet pot experimenta oboseala cronică, cunoscută ca și „oboseala-diabet”.
  7. Alte tulburări ale glandelor endocrine – hipogonadism (reducerea sau absența activității gonadelor), hiperparatiroidism  (cantitate foarte mare de hormon paratiroidian în sânge), asociat cu hieprcalcemie, insuficiență suprarenală etc.
  8. Infecții cronice – endocardită (inflamarea endocardului), tuberculoză, mononucleoză, hepatită, infecția cu HIV.
  9. Tulburări autoimune – oboseala este o manifestare comună tulburărilor autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic, boala Crohn sau scleroza multiplă.
  10. Cancer – oboseala cronică este prevalentă la persoanele care suferă de cancer, fiind, de multe ori, cea mai îngrijorătoare. Este însoțită de durere și greață sau vărsături.
  11. Tulburări de somn – somnolența de zi este o trăsătură-cheie a apneei obstructive de somn. Cu toate acestea, somnolența și oboseala nu sunt același lucru. Somnolența este incapacitatea de a rămâne pe deplin treaz sau în stare de alertă în timpul zilei, în timp ce oboseala este lipsa de energie fizică și psihică, ce interferează cu activitățile zilnice.
  12. Afecțiuni ale sistemului nervos central – oboseala este, deseori, un simptom al unui accident vascular cerebral, al sclerozei multiple, al bolii Parkinson.
  13. Tulburări gastrointestinale – ulcer peptic, gastroenterită, boala Crohn, cancer sau colon iritabil, toate au ca manifestare generală oboseala.
  14. Boli cardiovasculare – oboseala poate fi cauzată de o boală a inimii ascunsă. Totuși, durere în piept și dificultatea de respirație sunt mai „vizibile” în acest caz.
  15. Anxietatea și depresia – oboseala este persistentă și poate varia în intensitate. Mai mult de 3 sferturi dintre pacienții care suferă de oboseală prezintă tulburări ale dispoziției sau anxietate. Cu alte cuvinte, oboseala cronică poate fi doar o altă formă de anxietate sau depresie.

 

 

0 Comments
Share

admin

Scrie un comentariu:

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate. *