Dezinfecția și sterilizarea instrumentarului stomatologic

dezinfectia-si-sterilizarea-instrumentarului-stomatologic

Instrumentarul stomatologic reprezintă una dintre bazele activității din cabinetul tău, iar normele privind dezinfecția și sterilizarea acestuia sunt foarte stricte.

Etapele pe care trebuie să le urmeze orice responsabil cu dezinfecția și sterilizarea instrumentarului sunt:

  1. Decontaminarea – reduce încărcătura microbiană, evită uscarea agenților de contaminare pe instrumente, protejează personalul medical și ușurează întreg procesul. Presupune utilizarea unui detergent-dezinfectant de nivel mediu (cel puțin) într-o cuvă sau o cutie prevăzută cu sită (pentru instrumentarul mic), în care se imersează instrumentele. Se recomandă evitarea agenților cu efect coroziv sau a celor ce conțin aldehide (care fixează proteinele).
  2. Clătirea instrumentelor
  3. Curățarea mecanică – se poate face manual, în baie de ultrasunete sau cu mașini automate de curățare.
  • manual, se face prin utilizarea unor perii de forme și mărimi adecvate instrumentarului care necesită curățarea, într-o tăviță cu detergent dezinfectant de nivel cel puțin mediu, insistându-se asupra zonelor care rețin mai multă încărcătură microbiană. Atenție, există riscul de înțepare, de aceea, operațiunea se face purtând mănuși groase, mască și ochelari de protecție.
  • curățarea ultrasonică este destinată cu precădere instrumentarului mic. Într-o cuvă ultrasonică, se utilizează detergent enzimatic (fiind obligatorie dezinfecția finală) sau detergent-dezinfectant de nivel cel puțin mediu, în care se introduc instrumentele. Cuva trebuie să fie adaptată mărimii și numărului de instrumente astfel încât acestea să nu atingă pereții, să nu fie înghesuite și să fie complet acoperite de soluție. Soluția se schimbă zilnic sau mai des, în funcție de gradul de contaminare.
  • curățarea automată este metoda recomandată, elimină riscurile asociate curățării manuale și scurtează timpul necesar, respectându-se cu strictețe indicațiile producătorului.

4. Curățarea finală se face doar după curățarea manuală sau cu ultrasunete.

     5. Dezinfecția finală – se face pentru instrumentarul autoclavabil curățat manual sau ultrasonic cu dezinfectant enzimatic, într-o cuvă cu capac, cu un dezinfectant cu nivel cel puțin mediu. În cazul în care instrumentarul a fost introdus în mașini automate, această etapă nu mai este necesară. În cazul instrumentarului termolabil, este necesară o dezinfecție de nivel înalt. De aceea, este preferabilă achiziționarea instrumentarului autoclavabil.

     6. Uscarea și inspecția – se fac utilizând prosoape curate, de unică folosință, jet de aer comprimat sau mașini de uscare. Nu sunt necesare instrumentarului care a fost curățat și dezinfectat în mașini automate. În cazul în care se observă deteriorări ale instrumentarului, acesta nu se va mai folosi. Dacă se observă urme de contaminare, se va relua curățarea manuală.

7. Lubrefierea – se realizează doar dacă este cazul.

8. Ambalarea – trusele și instrumentarul chirurgical se ambalează în pungi de hârtie-plastic și se sigiliează, instrumentarul divers se sortează în casolete metalice inscripționate, iar pentru ace și freze se pregătesc chituri sau se ambalează individual în pungi, care se sigilează.

9. Sterilizarea – se face în autoclave, clasa B sau S, de preferat, în cicluri prion: 134 grade C, timp de 18 minute. Pe casolete, se lipește o hârtie-indicator, pe care se notează data, ora și semnătura persoanei care face sterilizarea. Pe pungi, se notează data sterilizării sau a expirării condiției de sterilitate și se numerotează. În cazul instrumentelor ambalate în cutii din metal perforate, acestea rămân sterile 24 de ore, cu condiția menținerii cutiei închisă, iar pentru instrumentele ambalate în pungi sigilate, durata sterilității este de 2 luni, cu condiția ca acestea să nu fie deschise.

Pentru autoclavele fără diafragmă, se urmăresc constant temperatura și presiunea și se notează. Pentru cele cu raport printat, acesta se atașează caietului de sterilizare.

Controlul sterilizării se face zilnic, cu ajutorul benzilor de sterilizare și a indicatorilor din pungile de sterilizare, trimestrial sau după orice reparație, cu teste Bowie-Dick.

0 Comments
Share

admin

Scrie un comentariu:

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate. *