Folosirea corectă a măștilor chirurgicale

folosirea-corecta-a-mastilor-chirurgicale

Măștile chirurgicale sunt utilizate pentru protecția personală și a celor din jur împotriva infecțiilor transmise pe cale aeriană. Sunt concepute astfel încât să acopere atât gura, cât și nasul, într-o manieră lejeră. Pot fi cu legături la spate, cu elastic după ureche sau cu benzi elastice.

Se recomandă purtarea măștilor chirurgicale atunci când o persoană este răcită, are gripă sau orice altă afecțiune care poate fi transmisă către ceilalți pe cale aeriană sau prin intermediul fluidelor corporale. Masca poate fi purtată până când se umezește; purtarea acesteia mai mult timp poate rezulta în inhalarea compușilor din care este realizată masca respectivă. După utilizare, aceasta se aruncă la gunoi.

De regulă, măștile chirurgicale prezintă 3 straturi: stratul hidrofob extern (respinge apa, sângele și fluidele corporale), stratul mijlociu (filtru împotriva bacteriilor) și stratul interior hidrofil (absoarbe apa, transpirația și saliva). De asemenea, pot fi colorate pe o parte, ceea ce indică modul de purtare a acestora (cu partea colorată în exterior sau cu partea indicată în instrucțiuni de către producător). Stratul mijlociu acționează indiferent cum purtăm masca, însă folosirea acesteia în mod necorespunzător poate cauza disconfort.

Modul de utilizare a măștilor: se recomandă citirea informațiilor de la producător în privința utilizării și depozitării măștilor. Sau se pot urma pașii de mai jos:

  1. Se spală mâinile cu apă și săpun sau se utilizează dezinfectant de mâini.
  2. Se scoate masca din cutie și se verifică integritatea acesteia.
  3. Se determină care parte a măștii este cea de sus: marginea întărită, flexibilă, este cea menită a se mula pe nas.
  4. Măștile cu elastic după ureche – se prinde masca de elasticul cu care este dotată, se așează pe față și se plasează elasticul în jurul urechii.
  • Măștile cu legături – se așează masca la nivelul nasului și se realizează o fundă în jurul capului și una în jurul cefei.
  • Măștile cu benzi – măști cu 2 benzi elastice, una se plasează în vârful capului și una la spate, ca în imaginea de mai jos.
  • Se acoperă nasul cu partea de sus a măștii.
  • Se acoperă gura și bărbia cu partea de jos a măștii.

Modul de scoatere a măștilor:

  1. Se spală sau se dezinfectează mâinile. Dacă în timpul purtării măștii se foloseau mănuși, se scot mănușile și se spală mâinile.
  2. Se îndepărtează masca cu grijă: nu se atinge partea din față a măștii, care poate fi contaminată.
  • În cazul măștilor cu elastic după ureche, se folosesc ambele mâini pentru a îndepărta elasticul de după ureche.
  • În cazul măștilor cu legături la spate, se desface nodul inferior, apoi cel superior și se îndepărtează masca de pe față cu ajutorul legăturilor.
  • Pentru măștile cu benzi, se scoate masca deasupra capului utilizând benzile elastice; mai întâi, se ridică banda elastică inferioară deasupra capului, apoi banda superioară și se scoate de pe cap.

3. Se aruncă masca – în spitale, cabinete și clinici, masca se aruncă în recipienții speciali pentru deșeuri medicale; în afara acestora, masca se depozitează într-un sac nou de gunoi, fără alte deșeuri, pentru a evita contaminarea altor materiale.

4. Se spală mâinile – după aruncarea măștii, se spală mâinile cu apă caldă și săpun.

1 Comments
Share

admin

1 Comentariu

  1. Gata de mers la școală – măști faciale pentru copii, în ofertă – Blog | Alexa Medical
    septembrie 25, 2020 la 6:54 am

    […] Important este și modul în care folosim masca. Vezi mai multe despre cum să folosești corect masca aici! […]

Scrie un comentariu:

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate. *