Psihologia culorilor în cabinetele medicale și cum poate influența sănătatea pacienților

psihologia-culorilor-in-cabinetele-medicale-si-cum-poate-influenta-sanatatea-pacientilor

Culoarea este un element fundamental al mediului înconjurător. De multe ori, se consideră că răspunsul uman la culori este instinctiv și simplu, însă, în realitate, acesta este un fenomen complex ce implică interacțiunea dintre lumină, ochi și creier.

Alegerea culorii este importantă nu doar pentru că influențează estetic și tehnic spațiul creat, ci și pentru că are efect asupra stării fizice și psihologice a pacientului.

Numeroase studii au arătat importanța culorilor în reducerea stresului, a erorii medicale, depresiei, în îmbunătățirea relațiilor sociale, a comunicării dintre departamente, a ritmului circadian și a somnului, creșterea satisfacției și a productivității etc.

Conform lui K. Nassau, culoarea este parte a procesului de percepție a mediului înconjurător în funcție de diferitele lungimi de undă a luminii. Culoarea este percepută de ochi și interpretată de creier.

Percepția culorii este un proces complex ce implică atributele sursei de lumină, textura suprafeței, interpretările neurologice etc. Lumina se reflectă de pe suprafață și transmite un impuls electrochimic către ochi, care, ajutat de creier, traduce impulsul în culoare.

Cromoterapia este o parte a medicinii alternative care se concentrează asupra modului în care culorile influențează procesul de vindecare. Astfel, culorile folosite în spațiile medicale pot avea efecte benefice asupra pacienților și asupra personalului medical:

  1. Culorile inflențează modul în care pacienții percep mediul: primul lucru pe care un pacient îl vede atunci când intră într-un spital sunt pereții sau tavanul. Pereții vopsiți în nuanțe deschise îi fac pe aceștia să se simtă acceptați, bine-veniți. Nuanțele medii ajută la stabilirea încrederii. S-a descoperit că nuanțele de maro sunt o opțiune confortabilă pentru pacienți și oferă un aer sofisticat încăperii.
  2. Culorile au proprietăți psihologice care ajută vindecarea:
  • roșu – stimulează circulația, ajutând oamenii care suferă de anemie, oboseală, epuizare sau paralizie.
  • albastru – are efect calmant, simbolizând cerul sau marea. Scade tensiunea arterială, permițând organismului să se relaxeze, să diminueze stresul sau problemele sistemului imunitar. Poate ajuta pacienții care suferă de insomnie, anxietate, tensiune ridicată, migrene, iritații ale pielii.
  • galben – ajută digestia, ficatul și procesele intestinale. Poate avea efect decongestionant și antibacterian, ajutând pacienții cu reumatism și artrită.
  • verde – ajută la restabilirea balanței și armoniei organismului. Poate ajuta pacienții cu boli de inimă sau cu probleme sanguine, influențând structura celulară și mușchii.
  • portocaliu – redă vitalitatea organismului și este indicat pentru pacienții cu probleme de rinichi, tract urinar sau organe reproducătoare.
  • mov – este asociat cu ochii, urechile, nasul și gura. Poate ajuta la decongestionarea sinusurilor și la calmarea sistemului nervos.
  • roz – este culoarea vindecării. Nuanțele naturale, soft, pot calma și relaxa pacienții.

Alegerea culorilor depinde și de scopul pentru care a fost concepută încăperea:

  • sălile de așteptare – poți opta pentru culori vii, care creează o atmosferă modernă, optimistă. Alege banchete în culori puternice, precum albastru sau roșu, și tonuri neutre pentru pereți.

Vezi aici banchete în culori puternice.

  • coridoarele și recepțiile – pot fi divizate prin accente de culori pentru a ghida pacienții și a-i ajuta să identifice mai ușor departamentele.
  • unitatea de urgențe – tonuri neutre, care să inducă starea de calm.
  • sălile de operație – se optează, de obicei, pentru tonuri de albastru sau verde;
  • saloanele de consultație – poți alege mobilier în nuanțe de albastru sau verde  (cu efect calmant) sau mobilier din lemn, care induce ideea de echilibru natural.

Vezi aici canapele de examinare colorate sau din lemn.

Tu pentru ce culori optezi în cabinetul tău medical? Lasă-ne un comentariu și spune-ne părerea ta, ne vom bucura să o citim.

0 Comments
Share

admin

Scrie un comentariu:

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate. *