Tot ce trebuie să știi despre Vaccinul Pneumococic Conjugat 13-Valent

tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-vaccinul-pneumococic-conjugat-13-valent

Vaccinul pneumococic, cunoscut și sub numele de „vaccinul împotriva pneumoniei” este cea mai bună metodă de a-ți proteja micuțul de bacteria „streptococcus pneumoniae”, responsabilă pentru pneumonie, septicemie și meningită, cel mai frecvente la copiii cu vârsta până în 2 ani.

Netratate, acestea pot duce la leziuni cerebrale permanente sau chiar moarte.

Începând din august anul trecut, Ministerul Sănătății a inclus vaccinul pneumococic pe lista vaccinurilor obligatorii.

Bebelușii pot primi acest vaccin în 3 stadii diferite: la 8 săptămâni, la 16 săptămâni sau la 1 an.
Vaccinul pneumococic conjugat 13-valent (PCV) se utilizează la copiii sub 2 ani, spre deosebire de vaccinul pneumococic polizaharidic, administrat persoanelor de peste 65 de ani.

PCV are efect asupra celor 13 tulpini ale virusului, responsabile pentru peste 90% din cazurile de boli invazive din România. Țări dezvoltate precum Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Franța sau Italia îl au deja introdus în programa de sănătate.

Campania de vaccinare a început în luna octombrie a anului trecut, incluzând copiii născuți în luna august (care împliniseră 2 luni), când a fost programată livrarea a 477.000 de doze de vaccin, Ministerul considerând că acestea sunt suficiente și pentru primele luni ale acestui an.

În prezent, se derulează o campanie de informare despre importanța vaccinului, campanie cu durata de un an.

Vaccinul pneumococic se administrează gratuit copiilor, conform schemei de vaccinare, în cadrul cabinetului medical de familie.

Ca părinte, poți solicita gratuit vaccinul și informațiile aferente acestuia, în mod direct, medicului de familie.
Pentru mai multe informații, poți vizita site-ul Ministerului Sănătății și poți citi comunicatul de presă referitor la finalizarea procesului de achiziție al vaccinului aici.

0 Comments
Share

admin

Scrie un comentariu:

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate. *