1791 – serviciul telefonic de asistență pediatrică GRATUITĂ
Peditel este un serviciu medical de urgență, care activează în regim non-stop și oferă asistență pediatrică în mod gratuit.
Afecțiunile fără risc vital pentru sănătatea copilului pot fi discutate la orice oră din zi sau din noapte cu medici pediatrici specialiști. A nu se confunda acest serviciu cu serviciul de urgență, care este mult mai complex. Peditel abordează doar problemele care nu riscă să pună în pericol viața copilului, situațiile care pot fi rezolvate cu un sfat pertinent acasă, fără a fi nevoie să te deplasezi la medic.
Recomandăm să nu se abuzeze de acest serviciu și să nu fie perceput ca înlocuind vizitele la medicul de familie sau medicul pediatru. Vizita la cabinetul pediatric nu poate fi înlocuită cu nimic, mai ales când cel mic trebuie examinat și văzut de către doctorul său. Telefonic, se pot rezolva anumite probleme ușoare, care alarmează mama și îl afectează pe cel mic. Iar discuția cu un specialist care te tratează cu căldură, calm și îți oferă soluții concrete, te poate salva de o noapte albă.
Apelează 1791 din rețelele Vodafone și Organe și *1791 din Telekom și Digi.
Cand poți apela la Peditel?
- Când copilul tău are febră – temperatura normală este de 36-37 de grade Celsius (măsurată la nivelul axilei) sau 36.5-37.5 (măsurată rectal). De la 38 de grade în sus se poate vorbi despre febră.
- În caz de diaree – diareea poate cauza deshidratare sau pierdere în greutate și nu este tocmai ușor de suportat de către copilul tău. Nu trebuie, însă, să te îngrijorezi de la primul scaun moale. Specialiștii te pot ajuta telefonic să faci diferența între scaunul moale și diaree.
- Când copilul tău varsă – vărsăturile pot avea mai multe cauze, care nu pun în pericol viața bebelușului. Acestea sunt considerate normale. Dacă nu cunoști cauza și ești îngrijorată, poți apela acest număr pentru a primi ajutor de specialitate.
- Dacă cel mic este răcit – stare de agitație, lipsa poftei de mâncare, nas înfundat sau cu secreții, respirație grea, lăcrimarea ochilor sau febră, tuse, toate pot fi semne ale unei răceli. Specialiștii te pot ajuta să te lămurești în privința stării copilului tău și îți pot spune ce este de făcut.
- În caz de otalgie (durere de ureche) – durerea de ureche poate fi foarte greu de suportat și nu te lasă să faci nimic, totul fiind mai acut la copii. Specialiștii în pediatrie te pot asista în tratarea acesteia și ameliorarea durerii.
- Când copilul se confruntă cu dureri de burtă – poți beneficia de prim-ajutor de specialitate în cazul durerilor de burtă ale copilului; te vor ajuta să identifici cauza în mod corespunzător și vei ști cum să le tratezi.
- Dacă bebelușul tău plânge – plânsetele pot avea nenumărate cauze, iar tu poți fi debusolată. De aceea, telefonul este ajutorul tău și poate rezolva problema.
- În caz de constipație – constipația este evacuarea întârziată, incompletă, dificilă a materiilor fecale, însoțită de durere.
- Laringita are ca „prime victime” copiii – laringita este mai acută la copii decât la adulți deoarece laringele (calea prin care trece aerul) este mai îngust la cei mici și orice inflamație a acestuia poate duce la o scădere a fluxului de aer.
- Când nasul sângerează – sângerările pot avea multe cauze care nu pun în pericol sănătatea copilului, dar cel mic se poate speria foarte tare la vederea sângelui.