Agenți de curățare/dezinfectare a mobilierului medical

agenti-de-curatare-dezinfectare-a-mobilierului-medical

Curățarea este procesul de îndepărtare a materiei organice și anorganice de pe obiecte, manual sau folosind apă și detergenți sau produse enzimatice. Curățarea temeinică este esențială înainte de dezinfectare deoarece materia rămasă pe suprafețe afectează procesul.

Dezinfectarea reprezintă inactivarea microorganismelor care cauzează boli. Pentru mobilier, se pot folosi dezinfectanți de nivel scăzut (agenți care distrug bacteriile vegetative, cu excepția bacilului Koch, virusuri, fungi, dar nu și spori bactericizi) sau dezinfectanți de nivel mediu (agenți ce distrug toate tipurile de bacterii vegetative, virusuri lipidice și non-lipidice, fungi, dar nu și spori bactericizi).

Agenți chimici pentru folosire manuală:

  • compuși cuaternari de amoniu – au efect bactericid, virucid împotriva virusurilor încapsulate, fungicid, dar nu sporicid și, în general, nici micobactericid.
  • hipoclorit de sodiu – efect bactericid, fungicid, virucid, micobactericid și sporicid, recomandat, în general, pentru obiecte și suprafețe contaminate cu spori de C. difficile.
  • peroxid de hidrogen accelerat (AHP) – bactericid, virucid, fungicid, sporicid și micobactericid, recomandat pentru dezinfectarea cu timp de contact scăzut.

Cum să alegi dezinfectantul:

Când trebuie să alegi agentul pentru dezinfectare, ține cont de spectrul de activitate, de compatibilitatea cu materialele, de proprietățile anti-corozive, de timpii de contact etc.

Cum se aplică dezinfectanții:

Pentru a dezinfecta obiectele de mbilier, poți folosi lavete de bumbac, de microfibră sau șervețele. Agentul chimic poate fi șters cu o lavetă umedă, aplicat sub formă de spray sau aplicat cu o lavetă îmbibată în soluție dezinfectantă.

Pe Alexa Medical, poți găsi o gamă vastă de dezinfectanți medicali. Vezi aici!

0 Comments
Share

admin

Scrie un comentariu:

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate. *