Alexa recomandă: cum alegi corect orteza medicală

alexa-recomanda-cum-alegi-corect-orteza-medicala

Orteza medicală este un dispozitiv medical cu rolul de a substitui o funcție lipsă sau de a ajuta mușchii și articulațiile în susținerea efortului. A nu se confunda orteza cu proteza, cea din urmă înlocuind un membru lipsă. Alegerea unei orteze se poate dovedi o adevărată provocare, opțiunile sunt nenumărate, iar timpul este, deseori, scurt. Iată care sunt criteriile după care trebuie să te ghidezi în alegerea potrivită:

  1. Recomandarea specialistului – nu trebuie să achiziționezi un astfel de dispozitiv medical fără recomandarea medicului. Acesta este persoana capabilă de a stabili un diagnostic corect.
  2. Zona afectată – ortezele sunt create pentru zone specifice ale corpului. Există orteze pentru degete, orteze pentru încheietura mâini, pentru antebraț, cot, braț, umăr, picior etc. În funcție de diagnostic, medicul îți va recomanda orteza potrivită pentru zona afectată.
  3. Funcția îndeplinită – ortezele au anumite roluri, în funcție de specific;
  1. Gradul de compresiune și suport – în acest caz, ortezele se împart în:
  • orteze cu grad mic, care oferă un nivel mic de compresiune și susținere și sunt ideale pentru situațiile în care zona nu necesită stabilizare, ci puțin suport (ortezele de mână);
  • orteze cu grad mediu recurg la compresiunea zonei și limitează mișcările, care pot agrava situația actuală. Se recomandă, de regulă, în cazul afecțiunilor degenerative, în cazul accidentărilor, cum ar fi cele rezultate în urma practicării sporturilor extreme;
  • orteze cu grad mare sunt orteze semirigide, care oferă stabilitate ridicată, și sunt destinate, de cele mai multe ori, membrelor inferioare.
  1. Materialul utilizat – ortezele vin într-o varietate de modele. Materialul din care sunt confecționate are un rol important. Ortezele pentru mâini pot fi confecționate din bandaj tubular, cea mai simplă variantă – orteză de grad mic, care are mai mult rolul de atenționare, amintindu-ți să nu supui mâna la prea mult efort.

Ortezele din neopren sunt mai puțin elastice decât bandajele, distribuind uniform presiunea, oferind un nivel optim de compresiune. Un aspect important îl reprezintă acumularea de căldură, cu efecte terapeutice. Pentru o mai mare elasticitate, ortezele pot fi realizate din materiale în combinație cu latextul, ceea ce necesită o atenție deosebită pentru persoanele care suferă de alergie la latex.

  1. Mărimea necesară – ortezele sunt elastice, totuși, este necesar să alegi cu atenție mărimea. O mărime prea mică va crea probleme din cauza limitării circulației sanguine, iar o mărime prea mare va fi ineficientă. În cazul în care te încadrezi între mărimile disponibile, recomandăm să ții cont de materialul din care este realizată; un bandaj compresiv are un nivel de elasticitate mai mare decât o orteză din neopren.
0 Comments
Share

admin

Scrie un comentariu:

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate. *