Alexa recomandă – cum renunțăm la suzetă

alexa-recomanda-cum-renuntam-la-suzeta

Renunțarea la suzetă este una dintre marile provocări ale vieții de părinte. Cel mic plânge, țipă, are accese de furie când încercăm să i-o luăm, toate acestea ne sunt cunoscute…

Recomandat este ca acest pas să fie făcut în jurul vârstei de 1 an pentru a evita problemele cauzate de utilizarea prelungită a acesteia: întârzie dezvoltarea vorbirii, contribuie la dezvoltarea incorectă a mușchilor cavității bucale și a limbii, poate duce la infecții ale urechii, poate cauza probleme ale danturii și altele. Nu este obligatoriu ca toți copiii să renunțe la vârsta de 1 an. Există copii care o folosesc și la 2-3 ani fără probleme. Ea servește ca un obiect de tranziție, de familiaritate, pentru a face față trecerii la o altă etapă, pentru a se adapta situațiilor noi, cum ar fi mersul la grădiniță. Problemele mai mari apar între 4 și 6 ani, odată cu erupția danturii permanente.

Iată, deci, ce sfaturi avem:

  1. Abordează o strategie – decide dacă vrei să apelezi la renunțarea bruscă sau să faci totul gradual. Nu le interfera pentru că nu vei avea niciun rezultat. Nu îl ține pe cel mic câteva zile fără suzetă ca mai apoi să cedezi la insistențele acestuia.
  2. Nu o transforma într-o confruntare cu copilul – renunțarea la suzetă nu este un război, nu este o competiție pentru cine rezistă mai mult. Explică-i de ce trebuie să renunțe și spune-i că vei fi acolo să îl susții.
  3. Lasă-i să vină cu o alternativă – ajută-l să aleagă o activitate plăcută pentru el, dar sănătoasă. Spre exemplu, puteți merge în parc, puteți privi desenul lui preferat sau orice altceva considerați.
  4. Oferă-i exemple pozitive – frații lui, prietenii sau chiar eroii lui preferați nu folosesc suzete. Acest fapt îl va ajuta să înțeleagă situația și va genera un răspuns pozitiv prin comparația cu persoane pe care le admiră.
  5. Fii atentă la situațiile stresante pentru cel mic – există situații în viața lui când se simte extrem de neliniștit, agitat sau stresat. Nu îl obliga să renunțe în astfel de momente. Auto-liniștirea îl va învăța cum să facă față situațiilor de genul. Arată-i cât de mândră ești și cât de mult apreciezi efortul pe care îl depune.
  6. Asigură-te că este conștient de ceea ce face – este important să știe ce face, prezintă-i situația într-o lumină pozitivă și distrage-l de la tentație cu o altă activitate de care se bucură.
  7. Recompensează-l – poate folosi un animăluț de pluș, o păturică și fă în așa fel încât să ai 3 lucruri la fel: unul la spălat, unul de utilizat și unul de rezervă. Transmiterea de bacterii este ultimul lucru pe care ți-l dorești în acest proces.
  8. Poți folosi grafice de recompensare – poți apela la stadii progresive, fiecare stadiu fiind un obiectiv de îndeplinit, care se încununează cu recompensarea succesului: un suc natural delicios, o oră de joacă alături de el, o carte nouă de colorat sau o vizită la bunici, tot ce îi face plăcere micuțului.

Nu va fi deloc simplu, nici rapid. Vei avea nevoie de foarte multă răbdare și tărie de caracter. Dar nimic nu este prea mult pentru copilul tău, mai ales că acest proces va duce la întărirea relației dintre voi. Veți căpăta încredere reciprocă și veți petrece mai mult timp împreună.

Mult succes și așteptăm să împărtășești cu noi rețeta succesului tău.

 

0 Comments
Share

admin

Scrie un comentariu:

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate. *