Alexa recomandă – „dieta” pentru alăptare
Vedem tot mai des mămici îngrijorate în privința alimentației din perioada alăptării. Și pe bună dreptate! Cel mic este mai sensibil la orice, incluzând alimentele.
Nu există o „rețetă” universal valabilă; ceea ce este benefic pentru organismul unei mame și al copilului său poate avea alte efecte asupra unei alte mămici. Important este să îți cunoști corpul, să fii la curent cu orice alergie posibilă și să tatonezi terenul pentru a vedea cât de receptiv este copilul tău la diferite alimente. Pas cu pas, însă!
Ce pot să mănânc?! Orice iți face bine atât ție, cât și copilului tău.
Am făcut, mai departe, o listă cu alimente care nu ar trebui să lipsească din programul tău de alimentație în timpul perioadei de alăptare. Iată ce include:
- lactate, renumite pentru aportul de calciu;
- proteine din pește, carne sau ouă, la prânz și cină, evident, nu toate odată. Abordează-le simple sau în combinații, în funcție de gusturi. Poți obține meniuri delicioase și bogate în vitamine și minerale esențiale corpului, precum fierul, care scade considerabil în timpul sarcinii.
- legume și fructe, care conțin foarte multe vitamine. Consumă-le de 5-6 ori pe zi, alternându-le, doar ai la dispoziție o multitudine de variante. Fructe recomandate: mere, pere, banane, pepene, piersici, kiwi, portocale, struguri, căpșune. Legume necesare: cartofi, morcovi, spanac.
- pește gras (somon, macrou, sardine), de 2 ori pe săptămână. Peștele gras este bogat în acizi grași nesaturați, care asigură formarea celulelor nervoase ale celui mic.
- uleiuri vegetale (de măsline, de nuci, de soia), ce conțin grăsimi nesaturate. Consumă 3-5 lingurițe de ulei pe zi; în combinație cu legumele, poți obține salate delicioase și hrănitoare.
- carbohidrați – se găsesc în orezul brun, paste, cereale integrale sub formă de fulgi (fără zahăr). Asigură cantitatea necesară de fibre și vitamina B.
De evitat!!!
- zahărul procesat – acesta se găsește în majoritatea prăjiturilor din comerț. În cantități mai mici, se regăsește și în multe alte alimente: pâine, mezeluri etc. Dacă ai poftă de „ceva dulce” (modul în care organismul îți transmite că are nevoie de zahăr), poți consuma un fruct.
- sare procesată, existentă în mezeluri, brânzeturi, mâncăruri de-a gata din comerț, care afectează sistemul cardiovascular.
- cafea sau ceai verde – este posibil ca sugarul să nu reacționeze bine la cafeină. Încearcă să înlocuiești cafeaua cu cea decofeinizată, treptat. Mai întâi, pentru a evita durerile de cap și irascibilitatea, cauzate de renunțarea la cafea, poți amesteca cele 2 tipuri, urmând a scoate cafeina, ușor-ușor din alimentația ta. Dacă, totuși, nu poți renunța la cafeaua ta „de toate zilele”, limitează-te la 2 cești pe zi (cești, nu căni!). Atenție, cafeina nu se găsește doar în cafea, ci și în ciocolată, băuturi energizante, înghețată sau ciocolată caldă.
Decizia de a include sau a exclude un aliment din dietă trebuie să fie bazată pe raționalitate (dacă ai observat că cel mic nu reacționează bine la un aliment, nu îl forța) și nu pe părerile celor din jur (dacă bebelușul prietenei tale poate tolera un anumit tip de mâncare, nu înseamnă în mod obligatoriu că micuțului tău îi va face bine).
Accesorii „must-have” pentru mămicile care alăptează:
Pompa de sân manuală – stimulează lactația și curgerea laptelui, funcționând pe principiul hrănirii naturale. Vine la pachet cu un recipient de colectare a laptelui și un biberon standard, complet echipat.
Protecții de unică folosință pentru sâni – pentru că nu vei sta numai în casă, nu?! Acestea sunt foarte absorbante, moi și delicate cu pielea. Sunt stabile, permit circulația aerului și se mulează perfect.