Alexa recomandă – sfaturi pentru un somn odihnitor
Somnul este o proces ce se caracterizează prin încetinirea funcțiilor vitale ale organismului, scăderea sensibilității și suprimarea temporară a conștiinței. Somnul este esențial vieții. În timpul acestuia, temperatura corpului scade, de aceea simțim nevoie de a ne acoperi, iar organismul se reface, se încarcă cu energie pentru o nouă zi.
Somnul este o „activitate” extrem de plăcută, însă unii dintre noi nu se pot bucura pe deplin de beneficiile acestuia. Dacă te confrunți cu tulburări ale somnului, iată ce ar trebui să faci:
- Ia o „doză zilnică” de soare – lumina soarelui reglează ceasul biologic al organismului prin declanșarea anumitor procese chimice și eliberarea de hormoni, lucruri vitale pentru un somn odihnitor și nu numai. Astfel, încearcă să ieși la soare cel puțin o jumătate de oră pe zi. Nu numai că vei dormi mai bine, ci îți vei întări imunitatea, te vei energiza, iar funcțiile cognitive se vor îmbunătăți. Bucură-te de zilele frumoase de primăvară și ajută-ți organismul!
- Fă un duș – un duș fierbinte sau o baie înainte de ora de culcare te vor ajuta. Mușchii se vor relaxa, iar temperatura corpului va scădea după ce vei ieși din apă, fapt care va pregăti corpul pentru somn.
- Fă sport – activitatea fizică solicită mușchii. Pentru ca aceștia să se repare, au nevoie de hormonul creșterii, secretat în timpul somnului. Dacă vrei să faci exerciții seara, încearcă să termini până la orele 19 sau 20 pentru a da timp organismului să se pregătească pentru somn. Încearcă să faci mișcare cel puțin 30 de minute pe zi. Nu este nevoie de ceva foarte complex, poți merge pe jos, poți alerga sau poți apela la diverse exerciții la tine acasă.
- Apelează la suplimente pentru somn – valeriana este o substanță naturală ce coordonează ritmul de somn al corpului. Melatonina este denumită „hormonul somnului”. Suplimentele pe bază de valeriană și melatonină sunt indicate pentru persoanele care suferă de tulburări ale somnului.
Bien Dormir Melatonină Forte este recomandat pentru persoanele care lucrează noaptea, pentru cei care își desfășoară activitatea în medii artificiale, fără lumină naturală, celor care depun eforturi fizice și psihice, persoanelor vârstnice, a căror secreție de melatonină este scăzută.
Bien Dormir cu Valeriană este destinat persoanelor care au tulburări privind durata și calitatea somnului, care prezintă stări de neliniște, tensiune și stres.
- Dacă te trezești în mijlocul nopții și nu mai poți adormi, nu rămâne în pat. Să te întorci de pe o parte pe alta și să te forțezi să adormi nu va face altceva decât să îți creeze o stare de tensiune. Încearcă muzica liniștitoare (există melodii recomandate pentru somn) sau înceară să meditezi. Dacă nu reușești să adormi în 45 de minute, ridică-te și, cu lumina de intensitate scăzută, încearcă să citești sau să faci o activitate care te calmează. După 60 sau 90 de minute, întoarce-te în pat.
- Mergi la medic – dacă te trezești mereu epuizat, este posibil să suferi de apnee în somn. Apneea este o întrerupere a respirației. Persoanele care suferă de apnee în somn se opresc din a respira de mai multe ori în timpul somnului, episoade care pot dura de la câteva secunde până la un minut sau mai mult. Astfel, scade cantitatea de oxigen, iar persoanele în cauză se trezesc mereu obosiți, au dificultăți de concentrare și performanțele scad drastic.
- Ia cina mai devreme – este recomandat să iei cina cu aproximativ 3 ore înainte de a te pune la somn pentru a permite sistemului digestiv „să își termine treaba” odată cu tine. În caz contrar, procesul digestiv îți va afecta calitatea somnului.
- Sari peste „paharul dinainte de somn” – dacă dorești să bei un pahar de vin, bea-l cu circa 3 ore înainte de somn pentru a permite corpului să proceseze alcoolul.
- Încearcă să stabilești un program – organismul uman acționează după anumite cicluri, unul dintre ele fiind cel de somn. Încearcă să adormi cam la aceleași ore și să păstrezi, de-a lungul săptămânii, un program regulat de somn.
- Renunță la dulciurile de seară – zahărul îți va da energie la momentul nepotrivit. Dacă tânjești după ceva dulce, încearcă o linguriță de unt de migdale, care este sățios și îți reglează nivelul de zahăr din sânge.
- Nu lupta cu somnul – chiar dacă ești în mijlocul unui episod din serialul preferat, lasă-te dus de „valul somnului” și amână vizualizarea serialului. În fond, mereu vine o nouă zi în care te poți bucura de film, însă somnul pierdut nu poate fi recuperat.