Cafeaua, licoarea de toate diminețile, și efectele ei asupra organismului

cafeaua-licoarea-de-toate-diminetile-si-efectele-ei-asupra-organismului

 

Este bine-cunoscut faptul că oamenii sunt mai iubitori de cafea. Când oboseala te copleșește, iar somnul nu vrea să fugă dimineața, cafeaua este prietenul de nădejde.

Ceea ce este mai puțin cunpscut despre cafea este faptul că aceasta reduce riscul de apariție a cancerului de colon, a litiazei biliare, a cirozei, a maladiei Parkinson și previne apariția anumitor afecțiuni precum astmul sau a diabetul.

        Cum acționează cafeaua?

Cofeina este principalul compus al cafelei; este un psihostimulant, care stimulează eliberarea adrenalinei și dopaminei, ceea ce rezultă într-o creștere a ritmului cardiac și a presiunii arteriale.

În organism, aceasta accelerează ritmul respirator, fapt care reprezintă un beneficiu pentru persoanele care suferă de afecțiuni pulmonare sau au probleme respiratorii. Atenție, însă, la cantitatea consumată! Prea multă cofeină produce tremurat sau pierderea echilibrului, iar creșterea tensiunii arteriale poate fi periculoasă pentru cei cu probleme în acest sens sau poate duce la intoxicație cu cofeină (cafeism).

Cofeina are efect și asupra digestiei, în sensul că încetinește activitatea intestinului subțire și o intensifică pe cea a intestinului gros la trecerea alimentelor, crescând aciditatea gastrică. De asemenea, reduce absorbția anumitor substanțe nutritive în organism.

Cofeina este absorbită foarte repede de organism, în circa 45 de minute, vârful acțiunii sale fiind la o oră și un sfert-două ore de la ingerare. Efectul său durează până la 4 ore și jumătate la un adult, dar poate crește până la 15 ore la femeile însărcinate.

Un alt beneficiu este reprezentat de creșterea eficienței anumitor medicamente cu până la 40%. Pe lângă cofeină, cafeaua conține antioxidanți, precum acidul clorogenic, ce are ca efect protecția celulelor și diminuarea oxidării colesterolului. O ceașcă de 200 de ml de cafea reprezintă 75% dintre antioxidanții necesari zilnic.

Zilnic, un adult trebuie să consume cel puțin 2 litri de lichide, cantitate care poate include o ceașcă de cafea. Consumul moderat de cafea nu duce la deshidratare. De asemenea, cafeaua este inclusă pe lista alimentelor anticancerigene. Cancerul afectează ADN-ul, iar antioxidanții din cafea protejează celulele și le păstrează sănătoase sau ajută la repararea celulelor parțial distruse. În această situație se include cancerul de ficat, de sân, de prostată sau melanomul.

Există cercetări care atestă acțiunea cafelei asupra diabetului de tip 2, reducând riscul de apariție. Doza mare de magneziu a fost legată de rata scăzută a acestei boli. Diabeticii pot apela la cafea decofeinizate.

Recomandat este să consumați cafeaua neagră, care poate fi puțin îndulcită în cazul în care este prea puternică și se poate adăuga lapte slab în grăsimi sau semidegresat.

0 Comments
Share

admin

Scrie un comentariu:

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate. *