De sezon: aerul condiționat și congestia nazală

de-sezon-aerul-conditionat-si-congestia-nazala

 

Multe persoane se întreabă dacă aparatul de aer condiționat produce congestie nazală, cunoscută și ca „nas înfundat”. Da, aparatul de aer condiționat poate cauza nas înfundat sau nas care curge.

Intrarea într-o cameră rece și uscată poate face nasul să curgă în același mod în care se întâmplă atunci când ieșim din casă iarna. Aerul rece declanșează, la nivelul sistemului nervos, reflexe care stimulează glandele din mucoasa nazală să producă mucus, fapt întâlnit mai ales la persoanele care suferă de alergii. Schimbările de temperatură și de umiditate produc congestie nazală de scurtă durată, ceea ce nu ar trebui să producă îngrijorare.

Persoanele alergice se pot confrunta cu alergii provocate de aerul condiționat deoarece particule fine precum praful, polenul sau diferiți alergeni pot fi „prinse” în filtrele de aer și eliberate, mai apoi, în încăpere. Poluanții și bacteriile nu cauzează, în sine, alergii, dar pot irita mucoasa nazală. Expunerea la sporii de mucegai, însă, poate cauza reacții alergice care durează, în general, pe o perioadă mai lungă de timp.

Un fapt cu importanță în această situație îl reprezintă schimbarea regulată a filtrelor de aer. Utilizate incorect și neschimbate, filtrele de aer se comportă ca adevărate „pături de praf”, împrăștiind substanțe iritante în  interior. Un sistem de aer condiționat cu filtre de aer curate poate ajuta la reducerea problemelor sinusale prin diminuarea cantității de alergeni din aer, însă nu se poate combate problema congestiei nazale cauzate de schimbarea de temperatură.

 

0 Comments
Share

admin

Scrie un comentariu:

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate. *