De sezon – astenia de primăvară

de-sezon-astenia-de-primavara

Astenia de primăvară (oboseala de primăvară) reprezintă efortul organismului de  a se adapta schimbărilor condițiilor de sezon. Trecerea la un nou anotimp nu este un lucru neînsemnat pentru corpul nostru, lumina în exces și temperatura crescută având efecte asupra stării generale.

Cum se manifestă astenia de primăvară?

Oboseala, pasivitatea, lipsa de concentrare, durerile de cap, pierderea apetitului sexual sau apatia sunt doar câteva dintre simptomele acestei „boli de sezon”. Te simți îngrijorat, stresat, trist, obosit peste măsură, fără vreun motiv aparent? Ei bine, este posibil să suferi de această afecțiune.

La nivel hormonal, cauza este scăderea concentrației de beta-endorfine din sânge, hormoni responsabili pentru starea de bine și de calm.

Persoanele sedentare sunt mai predispuse la astenie, la fel și femeile, care sunt mai vulnerabile emoțional și fizic comparativ cu bărbații.

Cum pot combate această afecțiune?

  1. Energizează-te! Exercițiile fizice stimulează secreția de endorfine, ajută metabolismul și îmbunătățesc starea psihică. Plimbările în aer liber, alergarea sau orice alt tip de exerciții ajută la păstrarea unei stări generale de bine.
  2. Vitaminizează-te! Suplimentele cu fier combat oboseala și starea de slăbiciune. Vitamina B este eficientă împotriva stărilor depresive și nervozitatea.
  3. Alimentează-te corect! Include în dieta ta zilnică fructe și legume, pește și evită grăsimile, prăjelile și zahărul, care obosesc organismul. Verdețurile de sezon sunt de nelipsit din bucătăria ta: au efect vitaminizant, direutic și ajută la purificarea ficatului.
  4. Dormi suficient! Organismul este suprasolicitat pentru a se adapta schimbărilor, iar odihna contrabalansează acest efort. Dormi cel puțin 7 ore pe noapte pentru a-i oferi corpului tău răgazul de care are nevoie pentru a depăși această perioadă.

Dacă, din nefericire, suferi de insomnie, apelează la produse pe bază de valeriană, care combate starea de neliniște, stresul și tensiunea nervoasă.

0 Comments
Share

admin

Scrie un comentariu:

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate. *