Mă poate îmbolnăvi de gripă vaccinul antigripal?

ma-poate-imbolnavi-de-gripa-vaccinul-antigripal

 

Pentru că suntem în sezonul rece, a venit momentul să vorbim despre gripă și despre vaccinul antigripal.

Gripa nu este o răceală mai severă, așa cum se crede „în popor”. Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă, provocată, în principal, de tulpini ale virusului gripal, nu de vânt sau frig.

Statisticile arată că, anual, se pot îmbolnăvi de gripă 10-15% dintre adulți și 15-42% dintre copii. Cea mai bună metodă de a preveni acest fapt este vaccinul antigripal. Netratată, gripa poate fi foarte periculoasă, chiar fatală.

Acestea fiind spuse, de ce refuză unii pacienți vaccinul antigripal? Ei bine, se merge pe ideea total greșită că vaccinul va declanșa gripa. Ei sau persoane cunoscute, în trecut, au fost vaccinate și apoi s-au îmbolnăvit, ceea ce a dus la concluzia că vaccinul antigripal declanșează gripa. Simptomele nu sunt de ignorat, ar fi putut fi vorba despre o răceală sau chiar despre gripă, însă, în absența vaccinului, situația s-ar fi putut înrăutăți semnificativ.

Cum acționează vaccinul antigripal?

Vaccinul antigripal conține virusul în stare inactivă sau proteine ale virusului gripal. Efectele secundare ale vaccinului pot semăna cu o răceală ușoară, ceea ce îi face pe oameni să creadă că acesta a declanșat gripa. Simptomele pot include amețeală, inflamație în jurul locului vaccinării, febră ușoară, nas care curge, durere de cap, dureri în gât, tuse. Dar niciuna dintre acestea nu se apropie de intensitatea unei gripe, care este caracterizată de febră puternică, dureri puternice, frisoane, slăbiciune, tuse puternică și altele de intensitate foarte mare. Vaccinul vizează, de obicei, virusuri gripale care vor circula în sezonul următor, conform cercetărilor din domeniul medical. Este, de obicei, trivalent și vizează virusurile A H1N1, A H3N2 și virusul B.  Vaccinul tetravalent vizează 4 tulpini, cele menționate anterior și, suplimentar, un virus din categoria B.

Există oameni care contactează virusul gripal chiar după vaccinare. Este nevoie de aproximativ 2 săptămâni pentru ca sistemul imunitar să răspundă și să producă anticorpi pentru a lupta cu virusul. După vaccinare, dacă te vei îmbolnăvi de gripă, aceasta va fi mult mai ușoară și va dura mai puțin decât în cazul în care nu te-ai fi vaccinat. Există numeroase studii care atestă acțiunea vaccinului în privința scăderii riscului de complicații care pot duce la spitalizare, îngrijire intensivă sau chiar moarte.

În concluzie: vaccinul antigripal nu duce la gripă, ci previne această afecțiune!

 

0 Comments
Share

admin

Scrie un comentariu:

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate. *