Nivelul ridicat de glucoză din sângele mamei afectează fătul

nivelul-ridicat-de-glucoza-din-sangele-mamei-afecteaza-fatul

Cercetătorii de la Universitatea „California” din Los Angeles au descoperit că nivelul ridicat de glucoză, fie cauzat de diabet, fie de alți factori, împiedică celulele inimii fătului să se dezvolte normal. Descoperirile lor explică de ce copiii născuți de femeile cu diabet sunt predispuși bolilor cardiace congenitale.

În perioada dezvoltării celulelor inimii, expunerea la un nivel ridicat de glucoză are ca rezultat generarea mai multor nucleotide, unități structurale care intră în compoziția ADN-ului, decât în mod normal, ceea ce duce la reproducerea rapidă, dar nu și matură a celulelor cardiace.
Nivelul ridicat al zahărului din sânge nu este nesănătos numai pentru mame, ci și pentru dezvoltarea fetusului. Copiii născuți de femeile cu un nivel ridicat de glucoză în sânge sunt de la două până la cinci ori mai predispuși la dezvoltarea afecțiunilor cardiace decât ceilalți.
Cercetătorii au folosit celule stem embrionare pentru creșterea cardiomiocitelor în laborator, apoi le-au expus la cantități mici de glucoză, rezultatul fiind dezvoltarea normală a lor. Cardiomiocitele care au fost expuse la niveluri ridicate de glucoză s-au dezvoltat târziu sau chiar au eșuat, dezvoltând mai multe celule imature.
Prin diminuarea cantității de glucoză la timpul potrivit, este posibilă limitarea proliferării celulelor, ceea ce duce la dezvoltarea completă și corectă a mușchiului cardiac.
Cercetătorii au observat același lucru la șoarecii cu diabet: celulele cardiace ale fetușilor s-au divizat rapid, dar s-au maturat foarte încet.
Descoperirea ar putea conduce la îmbunătățirea metodelor de creare a cardiomiocitelor din celule stem.

Pentru o monitorizare corectă a nivelului glicemiei în timpul sarcinii, specialiștii recomandă glucometrul eBsensor, un sistem complex de măsurare a glicemiei, cu utilizare simplă și rezultate rapide.

 

0 Comments
Share

admin

Scrie un comentariu:

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate. *