Răceală sau gripă – există vreo diferență?

raceala-sau-gripa-exista-vreo-diferenta

Deseori, răceala și gripa sunt confundate. Acestea au simptome asemănătoare precum tusea, strănutul sau durerile în gât, ceea ce face greu de diferențiat gripa de o simplă răceală.

Gripa este o boală infecțioasă, contagioasă, care se transmite prin aer sau salivă, și este produsă de virusurile gripale de tip A, B și C, din familia ortomixovirusurilor. Tipurile B și C sunt exclusiv umane, însă tipul A poate fi întâlnit și la păsări.
Răceala, cunoscută și sub numele de „guturai”, este cauzată de virusuri din categoria rinovirusurilor, nu de frig, așa cum se crede „în popor”.

Important de reținut este faptul că gripa durează mai mult decât răceala și este mai agresivă cu organismul uman decât cea din urmă.

Răceala debutează prin stări de oboseală, strănut, dureri de cap și în gât, mucozitate nazală consistentă, paliditate, iar gripa prin febră (39-40), stare de oboseală, frisoane, tuse uscată, dureri puternice de cap, dureri oculare, roșu în gât.

Răceala poate fi contactată pe tot parcursul anului, în special vara, pe când gripa este mai des întâlnită în perioada noiembrie-februarie, când imunitatea organismului este mai scăzută, făcându-l mai sensibil.

Guturaiul este o viroză ușoară, care trece în câteva zile cu tratament simptomatic. Odihna este importantă; dormind mai mult, organismul se întărește și poate lupta cu virusul.

Sistemul imunitar este cel pus „la bătaie”. Acesta poate fi ajutat prin administrarea de vitamine (putem administra vitamina C, spirulină, echinaceea, propolis), printr-o alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume și lichide, precum și prin menținerea unui stil de viață activ.

Produsele naturiste pe bază de ulei de eucalipt, rădăcină de lemn dulce sau ulei de mentol au efect curativ pentru afecțiunile căilor respiratorii.

Antibioticele nu ajută la tratarea celor 2 viroze. Virusurile nu reacționează la antibiotice, acestea tratând doar infecțiile bacteriene.

Pentru un diagnostic corect și o diferențeiere între cele 2 tipuri de viroze, este recomandată vizita la medic, acesta fiind în măsură a face o evaluare corectă.

0 Comments
Share

admin

Scrie un comentariu:

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate. *