Uleiul de măsline extravirgin poate preveni boala Alzheimer
Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă care produce o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului, care nu poate fi vindecată. Este cea mai frecventă formă de demență la persoanele în vârstă.
O cercetare recentă sugerează existența anumitor factori care previn și pot îmbunătăți condiția. Un factor de acest tip este uleiul de măsline extravirgin, care are efecte pozitive asupra performanței cognitive și a sănătății creierului. Uleiul de măsline este un ingredient impotant din dieta mediteraneană, o grăsime vegetală monosaturată mult mai sănătoasă decât grăsimea animală saturată.
Studiul a fost efectuat pe șoareci, care au fost modificați genetic pentru a prezenta 3 caracteristici principale ale afecțiunii Alzheimer: tulburări de memorie, ghemuri (încurcături neurofibrilare) și plăci amiloide. Odată cu modificarea genetică, șoarecii au început să prezinte simptome de Alzheimer. Uleiul de măsline a fost inclus în dieta lor atunci când aceștia aveau 6 luni, înainte de apariția simptomelor. S-au desfășurat, apoi, studii la intervale regulate. Între lunile 9 și 12 de viață, uleiul a făcut parte din alimentația zilnică. Studiile au demonstrat efectul uleiului asupra păstrării integrității sinapselor, care asigură comunicarea între celulele creierului, iar activarea celulelor nervoase la nivel cerebral a crescut semnificativ. Aceasta a fost o constatare importantă deoarece o scădere a autofagiei (autoconsumare) reprezenta primul pas în lupta cu Alzheimer-ul.
Studiul a fost făcut folosind șoareci care încă nu dezvoltaseră simptome de Alzheimer, de aceea, este necesară continuarea acestuia pentru a verifica efectele după ce aceste simptome sunt prezente. Dacă se remarcă îmbunătățiri în această etapă, ar fi un pas important în lupta cu această boală.