Alexa recomandă – sfaturi în alegerea medicului de familie
Medicul de familie este prima persoană cu care intri în contact atunci când vine vorba de domeniul îngrijirii medicale. Acesta oferă asistență medicală primară, conturează direcții pentru intervenție de specialitate, se ocupă de monitorizarea periodică a stării pacientului și intervine atunci când este cazul. Relația bilaterală dintre un medic și pacientul său trebuie să se bazeze pe respect, încredere și profesionalism.
A fi înscris într-un cabinet de medicină de familie este unul dintre drepturile fundamentale ale omului. Un medic poate fi schimbat la minim 6 luni de la data înscrierii.
Unul dintre aspectele care contează în alegerea medicului de familie este abilitatea de comunicare cu pacientul indiferent de problemele întâmpinate. Competența medicului, pregătirea profesională și experiența, este un criteriu demn de luat în seamă, la fel ca disponibilitatea, nivelul îngrijirilor sau atenția la detalii. Sarcina de a alege un medic de familie nu este nicidecum ușoară, doar nu vrei să te bazezi pe deciziile unei persoane care nu are pregătirea necesară, răbdare sau suficient timp disponibil.
În acest proces, locația este un alt criteriu pe care îl iau în considerare majoritatea persoanelor. Apropierea față de casă, față de locul de muncă sau de locurile des frecventate poate înclina semnificativ balanța. Într-o lume a vitezei, timpul economisit contează. De asemenea, genul specialistului contează. Unele femei se pot simți stingherite în fața unui medic bărbat, de aceea, aleg să apeleze la o femeie, cu care simt că pot discuta orice.
Când este cazul să îți schimbi medicul de familie?
- Când simți că relația medic-pacient nu mai este guvernată de valorile respect-încredere-profesionalism: poate simți că nu mai poți comunica deschis și eficient despre orice problemă, poate nu te mai simți confortabil la cabinet, poate medicul nu îți mai acordă respectul necesar, nu se mai implică îndeajuns – este momentul să te reorientezi.
- Când medicul tău are prea mulți pacienți – supraaglomerarea duce la scăderea calității serviciilor oferite. Dacă observi că timpul oferit se diminuează sau calitatea serviciilor lasă de dorit, ar fi timpul să mergi la un alt cabinet.
- Când cabinetul nu beneficiază de dotările necesare – minimul de aparatură necesară, consumabilele medicale sau orice alte materiale necesare asistenței medicale de familie sunt specifice fiecărui cabinet. În caz contrar, nu vei putea primi îngrijirea de care ai nevoie și va fi nevoie să te muți.
- Când personalul cabinetului nu respectă condițiile necesare – fie că vorbim despre insuficiență de personal, fie că este vorba despre lipsa calificărilor necesare. Ține cont de acest aspect când faci alegerea!
Care sunt pașii necesari?
În cazul în care te-ai hotărât să faci mutarea, din diverse motive, primul pas este să îți alegi din lista un medic, în funcție de locația dorită. După ce ai făcut alegerea, va fi nevoie să depui o cerere la cabinetul respectiv și să faci dovada calității de asigurat. În funcție de categoria din care faci parte, vei avea nevoie de câteva acte:
- elevi și studenți: cartea de identitate și adeverință de la școală sau facultate;
- pensionari: cartea de identitate și cuponul de pensie din luna anterioară înscrierii;
- copii: certificat de naștere;
- salariați: cartea de identitate și adeverință de la serviciu care dovedește plata contribuțiilor la C.A.S.;
- șomeri: cartea de identitate și carnetul de șomer.
Noul medic de familie are obligația de a-l anunța pe medicul de familie de la care ai plecat, iar cel din urmă trebuie să trimită o copie certificată parafată a fișei medicale. De reținut este faptul că fișa medicală este un document al cabinetului medical, nu al pacientului, aceasta circulând între medici.
Care sunt calitățile medicului de familie ideal?
- responsabilitatea utilizării resurselor medicale;
- utilizarea resurselor și oferirea îngrijirii în mod nearbitrar;
- orientarea către individ, comunitate, familie;
- capacitatea de a comunica eficient cu pacientul;
- orientarea către nevoile pacientului;
- capacitatea de a răspunde nevoilor acestuia;
- proritizarea sarcinilor (rezolvarea problemelor acute și cronice are întâietate);
- promovarea sănătății și a programelor menite să îmbunătățească starea generală de bine a pacienților.
Ce servicii oferă cabinetele de medicină de familie?
- îngrijire primară, oferită în cadrul sesiunilor de consultație;
- asistență opțională;
- servicii adiționale – activitățile medicilor tehnicieni.