Alexa recomandă – 10 trucuri pentru a mânca mai sănătos

alexa-recomanda-10-trucuri-pentru-a-manca-mai-sanatos

A mânca sănătos nu se asociază neapărat cu dorința de a pierde kilograme. Un regim alimentar echilibrat înseamnă sănătatea întregului organism, deci o stare generală de bine.

Ușor de zis, greu de făcut. De câte ori nu ne-am promis că de mâine vom renunța la dulciurile din comerț, la mesele copioase, că vom trăi mai sănătos?!

Mai departe, am făcut o listă cu trucuri care pot fi de un real ajutor în abordarea unei diete echilibrate.

  1. Aruncă alimentele nesănătoase – este singura soluție pentru a scăpa de tentație. Există studii care atestă că mâncarea nesănătoasă afectează creierul la fel ca orice altă dependență, crescând riscul de obezitate. Mâncarea procesată este făcută pentru a te încuraja să o tot cumperi.
  2. Setează-ți niște obiective clare și fii realist/ă – fie că vrei să reduci consumul de carne sau de zahăr, fie că vrei să pierzi câteva kilograme, este important să știi unde anume vrei să ajungi. Setează-ți obiective pe termen scurt și nu le subestima. Începe cu pași mici, dar siguri. Spre exemplu, înlocuiește paharul de suc de la masă cu apă. Schimbările nu se petrec peste noapte, încearcă să ai răbdare și să nu îți forțezi prea mult propriul organism.
  3. Du-te la cumpărături cu o listă dinainte stabilită – pentru a evita să cumperi alimente nesănătoase sau de care nu ai nevoie, înainte de a pleca prin magazine, scrie ce vrei să cumperi și nu te abate de la plan. Alege alimente crude și proaspete, pe care ți le poți pregăti în mod sănătos acasă.

De reținut: nu te duce la cumpărături când îți este foame. Vei cumpăra multă mâncare ce arată apetisant, dar nu este deloc prietenă cu sănătatea ta.

  1. Gătește – astfel, vei ști exact ce mănânci și îți va fi mai ușor să îți faci un plan pe întreaga săptămână. Unde mai pui că vei economisi bani și timp. Rezervă-ți o zi în care să pregătești mâncare pentru toată săptămâna. Poți pregăti alimentele, iar, mai apoi, le poți găti cu ușurință.
  2. Ai grijă cum prepari mâncarea – un aliment sănătos preparat în mod greșit nu te va ajuta. Evită să prăjești alimentele în ulei, să adaugi prea multă sare sau condimente. Le poți face pe grătar, la cuptor sau soté. Mâncarea sănătoasă nu trebuie să fie fadă. Există numeroase combinații de alimente și condimente cu proprietăți benefice și gust foarte bun.
  3. Simplifică rețetele – regula de bază este să prepari un fel de mâncare alcătuit din legume, cereale integrale, o proteină sănătoasă (se găsește în carnea albă, de pui sau curcan, somon, ouă, brânză de vaci etc.) și fructe.
  4. Apelează la gustări sănătoase – pe zi, sunt recomandate 3 mese și 2 gustări. Dacă ai poftă de ceva dulce, poți apela la fructe. Un măr, de preferat în coajă, este ideal ca gustare și, în plus, ajută și la curățarea danturii.
  5. Modul de gândire contează – a fi conștient de ceea ce mănânci și de deciziile pe care le iei este primul pas spre a fi sănătos. Analizează ingredientele alimentelor pe care le cumperi, citește cu atenție etichetele. Astfel, afli dacă respectivul produs conține substanțe chimice. În plus, controlul de sine și interiorizarea deciziei de mânca sănătos te vor ajuta să decizi ceea ce este mai bine pentru tine.
  6. Alege alternative sănătoase pentru poftele tale – poate ai poftă de prăjituri, poți opta pentru fructe. Dacă vrei să mănânci un burger sau ceva cu grăsimi, poți alege să prepari o salată de morcovi cu năut, care este bogată în fibre. În cazul în care poftești la ceva sărat, poți încerca să ungi biscuiți din cereale integrale cu ulei de măsline și obții o gustare excelentă.
  7. Fii activ/ă și consumă cel puțin 2 litri de lichide – activitatea fizică are numeroase beneficii asupra întregului corp. Te vei simți mai bine, vei acorda mai multă atenție organismului tău și vei conștientiza mai bine ceea ce mănânci.
0 Comments
Share

admin

Scrie un comentariu:

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate. *