Alexa recomandă – măsurarea glicemiei de acasă și păstrarea sa în limitele normale

alexa-recomanda-masurarea-glicemiei-de-acasa-si-pastrarea-sa-in-limitele-normale

Ce este glicemia?

Glicemia reprezintă nivelul de zahăr din sânge. Acest nivel poate fi măsurat în diverse momente ale zilei: dimineața, la prânz, seara, noaptea, înainte sau după masă.

Glicemia normală pentru o persoană care nu suferă de diabet, măsurată dimineața, pe stomacul gol, se încadrează între 70-100mg/dl. După consumarea mâncării, aceasta poate crește până la 140, urmând să revină la normal la aproximativ două ore după masă.

Hiperglicemia (glicemia mai mare decât normalul) se manifestă atunci când nivelul de zahăr din sânge este mereu peste 125 mg/dl, iar hipoglicemia (glicemie mai mică decât normalul) se situează sub 70 mg/dl.

Simptome ale hiperglicemiei:

  • peste 200 mg/dl: sete excesivă, urinare frecventă, buze uscate, gură uscată, dificultăți în vorbire;
  • peste 300 mg/dl: greață, vărsături. Persistența glicemiilor mari poate duce la comă.

Simptome ale hipoglicemiei:

  • sub 70 mg/dl: tremurături, amețeală, somnolență, nervozitate și iritabilitate, agitație, confuzie, creșterea tensiunii arteriale, vedere încețoșată, foame excesivă, greață, dureri de cap, oboseală și senzație de slăbiciune, spasme musculare.

Pentru persoanele care suferă de diabet, este foarte important de știut cât de mult diferă glicemia înainte și după masă. Medicii recomandă menținerea nivelului sub 180 mg/dl chiar și după masă, însă poate fi considerată normală o creștere până la 200 mg/dl.

Valorile țintă ale glicemiei pentru adulții de peste 20 de ani care suferă de diabet sunt:

  • sub 100 mg/dl pe stomacul gol;
  • 70-130 mg/dl înainte de masă;
  • sub 180 mg/dl după masă (1-2 ore);
  • cel puțin 100 mg/dl dacă se folosește insulină, înainte de mișcare;
  • 100-140 mg/dl înainte de culcare.

Cum se măsoară glicemia?

În cazul unui bolnav de diabet, valorile glicemiei variază foarte mult, de aceea, este necesară măsurarea acesteia de câteva ori pe zi cu ajutorul unui glucometru. Glucometrele funcționează, în general, pe același principiu: introducerea în aparat a unei benzi speciale de unică folosință, care absoarbe picătura de sânge. Iată cum ar trebui să faci acest lucru:

  1. Spală-te pe mâini înainte de măsurare pentru a nu avea reziduuri care să modifice rezultatele. Folosește apă caldă și săpun, apoi usucă mâinicle cu un prosop.
  2. Înțeparea se realizează cu dispozitivul special de înțepat sau cu acele pentru glucometru.
  3. Picătura de sânge obținută se așează pe banda specială de testare, bandă care poate fi folosită o singură dată.
  4. Conform instrucțiunilor aparatului, se introduce banda în dispozitiv și se așteaptă un timp până se afișează rezultatele.

Cum se păstrează glicemia în limitele normale?

Pentru persoanele care suferă de diabet, medicul, în afara tratamentului medicamentos, recomandă un stil de viață echilibrat, cu anumite restricții alimentare și activitate fizică. Atunci când are loc o scădere a glicemiei, se instalează senzația de foame. Optează pentru fructe și legume proaspete, bogate în fibre, care aduc un aport considerabil de energie.

În caz de sete, apa poate fi înlocuită cu ceaiuri neîndulcite sau sucuri naturale de fructe, care, pe lângă hidratare, oferă și o senzație de sațietate. Evită dulciurile, pastele, pâinea sau alte surse de carbohidrași și păstrează un program regulat al meselor.

Pentru persoanele care nu suferă de diabet, se recomandă respectarea meselor regulate (3 mese și 2 gustări pe zi), dacă este posibil, la aceleași ore. În acest fel, se păstrează secreția normală de insulină, iar senzația de foame peste măsură nu apare.

Hidratarea este foarte importantă pentru sănătate în general, pentru păstrarea glicemiei în limite normale în particular, la fel ca evitarea sucurilor dulci, nenaturale, care conțin zahăr procesat. Poți opta pentru sucuri de fructe, cum ar fi cel din portocale stoarse, extrem de bogat în vitamine și multiminerale și cu un gust foarte bun.

Când ne referim la un stil de viață activ, nu spunem neapărat că trebuie să mergi 1-2 ore pe zi la sală. Chiar și o jumătate de oră de activitate fizică pe zi îmbunătățește considerabil starea generală. Poți merge pe jos, poți opta pentru scări în loc de lift, poți face activități casnice sau orice altceva îți face plăcere.

0 Comments
Share

admin

Scrie un comentariu:

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate. *